gum arabic, gam arab, getah arab, getah arab sudan, akasia, acacia, almanna, gam akasia, acacia senegal, akasia senegal, gum arabic food, stokis, kota bharu, prebiotik semula jadi, gula mentah, kalsium, fiber, mineral, garam galian, almanna ameer, untuk semua peringkat usia, semua peringkat umur,
Kongsi Artikel Ini Di Media Sosial Anda:

Prebiotik Paling Tinggi Getah Pokok Akasia Senegal Untuk Kegunaan Semua

Masyarakat Malaysia boleh berbangga dengan trend kajian dan penyelidikan yang semakin meningkat ke atas getah pokok akasia dari jenis terbaik (akasia senegal). Penyelidikan yang dilakukan oleh Institusi Pengajian Tinggi dalam negara samada dilakukan oleh pihak IPT, pensyarah di jabatan dan pelajar sendiri melalui tesis antaranya seperti Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Sains Malaysia (USM) dan Universiti Kuala Lumpur (UniKL) adalah sekadar beberapa nama IPT yang melihat keperluan kajian tentang sumber prebiotik semula jadi paling tinggi gum arabic atau al-manna sebagai bermanfaat untuk kegunaan semua peringkat usia.

gum arabic, gam arab, getah arab, getah arab sudan, akasia, acacia, almanna, gam akasia, acacia senegal, akasia senegal, gum arabic food, stokis, kota bharu, prebiotik semula jadi, gula mentah, kalsium, fiber, mineral, garam galian, almanna ameer, getah bentuk asal, ketulan,
Getah Pokok Akasia Senegal Dalam Bentuk Asal

Kajian gum arabic yang dilakukan oleh penyelidik dan pakar nutrisi Sekolah Sains Kimia dan Teknologi Makanan, UKM, Prof. Dr. Aminah Abdullah. Beliau menjelaskan proses yang dilakukan dengan mengecilkan ukuran gum arabic yang asalnya berbentuk ketulan seperti kristal kepada ukuran yang lebih kecil dan menjadi serbuk halus. Selain itu, gum arabic yang dikenali sebagai sumber prebiotik semula jadi paling tinggi turut digunakan dalam proses pembuatan roti untuk memberi kesan ketahanan yang lebih lama dan mempunyai khasiat prebiotik. Kesan prebiotik ‘al-manna’ pada roti ini dapat dimakan dan dimanfaatkan semua peringkat usia.

gum arabic, gam arab, getah arab, getah arab sudan, akasia, acacia, almanna, gam akasia, acacia senegal, akasia senegal, gum arabic food, stokis, kota bharu, prebiotik semula jadi, gula mentah, kalsium, fiber, mineral, garam galian, almanna ameer, menebuk lubang kecil pada batang akasia senegal, pohon berduri, afrika sub sahara,
Kemahiran Diperlukan Bagi Kerja Menoreh Getah Pokok Akasia Senegal Yang Berduri

Menurut sebuah jurnal yang dimuat naik oleh Penerbitan Universiti Sains Malaysia di portal Jurnal Sains Fizikal atau Journal of Physical Science, bertajuk ‘Diode Laser (532 nm) Induced Grafting of Polyacrylamide onto Gum Arabic‘, gum arabic adalah polymer semula jadi terdiri dari polisakarida yang mengandungi kalsium, magnesium dan garam kalium yang menghasilkan arabinose, galactose, rhamnose dan glucuronic acid. Sejenis alat pancaran gelombang laser diod telah dibekalkan dari Amerika Syarikat di samping sistem lain seperti peralatan dari Jerman dan Jepun serta bahan untuk kajian (gum arabic) dari Sudan bagi membantu penyelidikan ini. Ternyata kaedah penggunaan peralatan canggih ini mampu menyediakan getah pokok akasia senegal yang lebih bersih dan membuktikan manfaat gum arabic (al-manna) sesuai untuk kegunaan semua peringkat usia selain penggunaannya yang paling tinggi dalam sektor pemakanan dunia.

Sebuah lagi kajian pembangunan prebiotik melibatkan penggunaan gum arabic dalam minuman jambu batu, penerangan ringkas turut dimuatkan dalam laman UniKL Institutional Repository bertajuk ‘Development of Prebiotic Fermented Guava (Psidium Guajava) Drinks‘. Keputusan kajian ini menunjukkan bahawa probiotik mampu berkembang dengan baik dalam minuman jambu batu yang diperkayakan dengan tambahan enam peratus getah arab dan mempunyai potensi penggunaan sebagai makanan kesihatan prebiotik. Semua peringkat usia boleh memanfaatkan khasiat getah akasia senegal sebagai makanan untuk kesihatan.

gum arabic, gam arab, getah arab, getah arab sudan, akasia, acacia, almanna, gam akasia, acacia senegal, akasia senegal, gum arabic food, stokis, kota bharu, prebiotik semula jadi, gula mentah, kalsium, fiber, mineral, garam galian, almanna ameer, menebuk lubang kecil pada batang akasia senegal,
Lelehan Cecair Getah Dari Pokok Akasia Senegal Berbentuk Mata Air

Kajian berkaitan penggunaan getah yang dihasilkan dari pokok akasia senegal atau hashab dalam produksi makanan telah lama dijalankan oleh negara-negara maju samada melalui badan pertubuhan bertaraf antarabangsa seperti FDA, EFSA, FAO dan WHO atau penyelidikan di peringkat universiti. Umum mengetahui, industri makanan dan minuman di seluruh dunia sangat bergantung kepada penggunaan gum arabic terutamanya Amerika Syarikat. Manfaat sumber prebiotik semula jadi gum arabic yang boleh digunakan oleh semua pengguna pelbagai peringkat usia menjadikan permintaan perdagangan gula mentah akasia terus meningkat.

Serbuk Gum Arabic Akasia Senegal Al-Manna Ameer Untuk Semua Peringkat Usia

Serbuk Al-Manna Ameer boleh diamalkan oleh semua pengguna dari pelbagai peringkat usia. Bermula daripada bayi berumur 8 bulan ke atas hingga kepada warga emas. Ia mengandungi manfaat prebiotik semula jadi getah pokok akasia senegal yang diimport 100 peratus dari Sudan. Pokok akasia mempunyai pelbagai jenis atau kategori terutama yang hidup di kawasan Afrika Sub-Sahara. Mengikut kajian, hanya terdapat dua jenis pokok akasia yang mempunyai kualiti tinggi dan mendapat pengiktirafan dari badan antarabangsa iaitu akasia dari kategori senegal – hashab dan seyal – talha. Gum arabic yang dihasilkan dari pokok akasia senegal mempunyai kualiti paling tinggi (gred terbaik) berbanding akasia seyal.

gum arabic, gam arab, getah arab, getah arab sudan, akasia, acacia, almanna, gam akasia, acacia senegal, akasia senegal, gum arabic food, stokis, kota bharu, prebiotik semula jadi, gula mentah, kalsium, fiber, mineral, garam galian, almanna ameer,
Teknologi Zip-Lock Pada Bungkusan Serbuk Al-Manna Ameer (Gum Arabic) Memudahkan Pengguna

Kandungan serbuk getah akasia senegal yang dimuatkan dalam packaging Al-Manna Ameer (gum arabic) berjumlah 150 gram dengan penggunaan biasa sebagai amalan pemakanan sihat mampu bertahan hampir tiga minggu. Bungkusan serbuk gam arab Al-Manna Ameer dilengkapi teknologi zip-lock memudahkan lagi penyediaan pengguna sebelum hidangan dan penyimpanan yang lebih kemas selepas digunakan. Teknologi bungkusan kemasan ini meletakkan Serbuk Al-Manna Ameer sebagai meraikan budaya kerja masyarakat semua pengguna yang inginkan ketepatan kerja dan penjimatan masa.

Waktu terbaik untuk menikmati serbuk gum arabic Al-Manna Ameer sebagai minuman kesihatan adalah ketika perut kosong iaitu di waktu pagi sebelum mengambil sebarang sarapan dan di waktu malam sebelum tidur. Proses penyediaannya yang mudah dan ringkas hanya memerlukan tempoh selama tujuh saat untuk larutan serbuk akasia senegal sepenuhnya di dalam segelas air kosong. Semua pengguna dari pelbagai peringkat usia dapat menikmati getah akasia senegal yang tidak mempunyai halangan rasa, bau dan warna kerana prebiotik semula jadi Al-Manna Ameer 100 peratus asli dan halal.

Kajian Ilmiah Berterusan Dan Potensi Penerimaan Getah Akasia Senegal Sebagai Sumber Utama Prebiotik Semula Jadi

Sejak kebelakangan ini kajian ilmiah berkaitan pembangunan prebiotik semula jadi dan penggunaan gum arabic semakin mendapat perhatian di Institusi Pengajian Tinggi dalam negara. Penyelidikan awal telah bermula di bahagian negara-negara maju seperti Amerika dan Eropah ekoran penggunaan getah akasia secara meluas dalam pelbagai bidang pembuatan terutamanya industri makanan dan minuman yang dimanfaatkan oleh semua lapisan pengguna daripada pelbagai peringkat usia. Kini, Malaysia antara negara yang mendapat permintaan tinggi gula mentah atau getah arab al-manna dengan perdagangan ekonomi dunia yang memandang pertumbuhan pasaran ke negara-negara Asia Pasifik.

Laporan portal Sinar Harian Online memaparkan kenyataan penyelidikan gum arabic oleh pakar nutrisi dari Sekolah Sains Kimia dan Teknologi Makanan, UKM, antara lain menjelaskan kandungan mineral yang seimbang dalam getah arab al-manna mampu mengurangkan kesakitan pada bahagian sendi. Hasil penyelidikan ini membuktikan anugerah alam yang dikurniakan oleh pencipta sangat bernilai dalam meningkatkan mutu kesihatan bagi setiap kehidupan. Anugerah tanaman akasia ini sememangnya bermanfaat dan kegunaannya untuk semua peringkat kehidupan bermula dari akar pokok akasia hingga ke hujung rantingnya.

gum arabic, gam arab, getah arab, getah arab sudan, akasia, acacia, almanna, gam akasia, acacia senegal, akasia senegal, gum arabic food, stokis, kota bharu, prebiotik semula jadi, gula mentah, kalsium, fiber, mineral, garam galian, almanna ameer, serbuk, doa, kebaikan, kekuatan iman,,
Doa Kekuatan Iman

Sebenarnya dunia penyelidikan juga mampu menemukan kehidupan kepada pencipta dalam erti kata kepercayaan kepada pemilik alam akan bertambah erat dan keyakinannya kepada kekuasaan yang memberi rezeki bertambah dalam. Kajian dan penyelidikan antaranya berkaitan gum arabic seharusnya meningkatkan keimanan kepada sang pencipta betapa alam ini dikurniakan dengan begitu bernilai untuk manusia menerokainya. Terdapat doa untuk menguatkan lagi keimanan sebagaimana di dalam al-Quran pada surah al-Imran ayat 16 yang bermaksud:

“Ya Tuhan kami, kami benar-benar beriman, maka ampunilah dosa-dosa kami dan selamatkanlah kami dari siksa neraka”

Serbuk gum arabic Al-Manna Ameer boleh dijadikan ikhtiar untuk membantu kesihatan yang lebih baik. Kandungan serat mineral yang terdapat dalam getah arab akasia senegal telah melalui banyak kajian dan penyelidikan yang akhirnya merumuskan bahawa lelehan cecair gula mentah yang keluar dari dahan pokok akasia ini samada secara semula jadi atau melalui hasil torehan, ia mempunyai sumber prebiotik paling tinggi dan penggunaannya dapat dimanfaatkan oleh semua peringkat usia.

gum arabic, gam arab, getah arab, getah arab sudan, akasia, acacia, almanna, gam akasia, acacia senegal, akasia senegal, gum arabic food, stokis, kota bharu, prebiotik semula jadi, gula mentah, kalsium, fiber, mineral, garam galian, almanna ameer, serbuk,
Peluang Jana Pendapatan Dengan Gum Arabic Al-Manna Ameer
Kongsi Artikel Ini Di Media Sosial Anda:

16 Comments

  1. Insya-Allah mrhanafi.. Prebiotik baik untuk kesihatan usus dan perut. Perut juga punca segala penyakit, dari itu pencegahannya amat perlu. Betul tu tuan, prebiotik diperlukan untuk imunisasi tubuh badan.

     1. Insya-Allah tuan mrhanafi. Manfaat getah akasia senegal atau gum arabic dapat dilihat dari peringkat perubatan seperti kamak-kanak di hospital yang diberi gum arabic (masalah perut/ penghadaman) hingga petani ladang gum arabic/ al-manna turut memanfaatkannya untuk tetap sihat bertahan di bawah darjah suhu yang tinggi di ladang separa gurun.

  1. Terima kasih Juni.. Kira-kira terdapat 160 spesis pokok acacia dari keluarga fabaceae. Itu belum termasuk akasia dari keluarga lain.

  1. Terima kasih Dwi Wahyudi. Serbuk Al-Manna (gum arabic) keluaran Ameer Al Manna Sdn Bhd juga boleh didapati Malang, Jawa timur Indonesia. Serbuk getah arab Sudan kategori Akasia Senegal (paling berkualiti) boleh diperolehi melalui wakil kami di sana Yuyun Khairunnisa di talian 0822-9937-2707.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.